Sevgili okuyucularım bu sizlerle son buluşmamız. Bugün sizlere Matematikle ilgili okumuş olduğum ve şiddetle tavsiye ettiğim bir kaç kitaptan ve izlediğim opera gösterisinden bahsetmek istiyorum.
İlk okuduğum kitap Sinan SERTÖZ'ün 'Matematiğin Aydınlık Dünyası' kitabıydı. Kitap okumayı çok sevmeme rağmen daha önce hiç matematikle ilgili kitap okumamıştım okuduğum ilk kitap buydu ve gerçekten çok sevdiğim ve bana çok şey katan bir kitap oldu. Kitapta genel olarak matematiğin okullarda anlatılan anlaşılmaz konulardan oluşan bilgi yumağı olmadığını her yerde matematiğin olduğunu ve matematiğin bir insanlık macerası olduğunu anlatıyor. Kitabın yazarı Bilkent üniversitesinde öğretim üyesi, TRT için hazırladığı belgesellerden yola çıkarak bu kitabı hazırlamış.( Belgeselleri de kesinlikle izlemenizi tavsiye ediyorum. matematiğe bakış açınız değişecek.) Kitabın içerisinde birçok akademisyelerin görüşleri de yer almakta.
Kitabın içerisinde çok etkilendiğim bir bölümden bahsetmek istiyorum.
''... Galois'ı düşünseniz; yirmi yaşlarında ertesi gün düello edeceğini ve beceresinin olmaması nedeniyle düelloda hayatını kaybedeceğini hemen hemen yüzde yüz kesinlikle bilmesine karşın hayatının son gecesini oturup Galois gruplarıyla ilgili en son kafasından geçen fikirleri bir kağıda dökmeyi ve de ''...ömrüm devam edebilse yapacak daha nelerim var'' diye işi kapatmayı düşünebiliyor adam.''
Kitapta sadece matematiğe gönül vermiş insanları değil sıfırdan, sonsuzluktan, pi sayısından, fraktallardan, fibonacci dizisinden ve daha birçok şeyden bahsediyor.
İkinci olarak bahsetmek istediğim kitap Ali NESİN'in ''Matematik ve Sanat'' kitabı. Ali Nesin kitaba çok güzel bir ön söz yazmış. Eğitim sistemimizden, anne babaların çocuklarını yanlış yönlendirmesinden bahsediyor. Kitap aslında genel olarak sorulardan oluşuyor. Bu soruların çoğuna cevap bulamıyorsunuz, çoğu kafanızı karıştırıyor ancak düşünmenizi sağlıyor ve aslında yazarımız da bunu istiyor. Kitaptaki soruları matematik derslerinde öğrencilerimizin dikkatini çekebilmek için, dikkati toplayabilmek için kullanabiliriz. Bu yüzden bu kitabın da oldukça faydalı olduğunu düşünüyorum.
Son olarak da Joseph MAZUR'un ''Matematik Sembollerinin Kısa Tarihi'' kitabı... Kitabın adından anlaşılacağı üzere matematik sembollerinin nasıl ortaya çıktığını ve zaman içinde nasıl değişim gösterdiğini anlatıyor ve oldukça ilginç öykülerle karşılaşabiliyorsunuz. Matematikte o kadar çok sembol var ki insan bazen ''Bu nasıl bir sembol?'' , ''Bunu kim bulmuş?'' diyebiliyor hatta bazen yıllarca kullandığımız artı eksi sembollerinin bile nasıl ortaya çıktığı beynimizi kurcalıyor ya da bazımız bunların hiç birini önemsemiyoruz bile. İşte tüm bu sorularımıza cevap verecek nitelikte bir kitap..
OPERA
Daha önce operaya gittiniz mi? Peki gitmediyseniz opera size neyi çağrıştırıyor? Ben daha önce hiç operaya gitmemiştim ve operayı sadece okuduğum kitaplardan izlediğim filmlerden biliyordum. Tamamen farklı bir atmosfer. Dünyanın sıkıcılığından, yoğunluğundan alıp sizi bambaşka diyarlara götürüyor. Terapi gibi.. İçinizde oluşan çoşku ise cabası. Bu hayatta en az bir defa yapılması gereken etkinliklerden bir tanesi. Gidin ve o zevki yaşayın...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder