Sevgili okurlarım merhabalar.Bir önceki yazımda sizlere matematikle müzik arasındaki ilişkiden bahsetmiştim.Ünlü 3 tane klasik müzik sanatçısının eserlerinde matematiğin ufak dokunuşları olduğunu görmüştük. Peki müzik ve matematik bu kadar iç içeyse müziğin neresinde matematik var müzikte hangi matematik konuları ön plana çıkıyor ondan bahsetmek istiyorum.
Hadi başlayalım.
Öncelikle müziğin yapı taşının notalar matematiğin yapı taşının ise sayılar olduğunu biliyoruz. İşte bu noktada matematikle müzik kesişiyorlar. Müzikte 'ses aralıkları' denilen bir kavram vardır. Bu aralıklar sesler arasındaki çeşitli sayısal oranlardır. Peki Pisagor'u hepimiz duymuşuzdur. En azından o meşhur teoremini... Pisagor ünlü bir matematikçi olmasına rağmen müzikle de uğraşmıştır ve az önce bahsettiğim aralıkların sayılarla orantılı olduğunu bulmuşur.(http://www.academia.edu/11771827/M%C3%9CZ%C4%B0K_VE_MATEMAT%C4%B0K )
Bu resimde Pisagor'un öğrencisinin elinde bulunan tablet 'armonik skala'yı göstermektedir.(http://www.academia.edu/11771827/M%C3%9CZ%C4%B0K_VE_MATEMAT%C4%B0K)
Altın oran
Nedir altın oran? Sadece matematikte sayılarla ifade edilen bir oran mıdır? Yoksa hayatımızın her alanına dağılmış gizemli bir sayı mı? ''Altın oran, matematik ve sanatta, bir bütünün parçaları arasında gözlemlenen, uyum açısından en yetkin boyutları verdiği sanılan geometrik ve sayısal bir oran bağıntısıdır.'' (https://tr.wikipedia.org/wiki/Alt%C4%B1n_oran ) Altın oranı görmek zordur. Ancak hayatın her yerinde doğada, müzikte,mimaride hatta vücudumuzda bile altın oran vardır. Örneğin üst çenedeki ön iki dişin enlerinin toplamının boylarına oranı altın oranı vermektedir. Başka bir örnek de kar kristalini oluşturan kısalı uzunlu dallanmalarında çeşitli uzantıların oranı hep altın oranı verir.(http://www.populerbilgi.com/eskisite/genel/altin_oran.php)
Elbette müziğin en çok bağıntılı olduğu konulardan biri de altın oran. 'Müziği dansa kaldıran matematik' başlıklı yazımda Mozart'ın eserlerinde altın orana rastlanıldığından bahsetmiştim. Müziğin yanı sıra müzik yapmaya yarayan keman, gitar gibi müzik aletlerinde de altın oran bulunmaktadır.

Fibonacci sayıları
Bir diğer müzikle ilişkisi olan konu 'Fibonacci sayıları'dır. Fibonacci sayılarını daha iyi anlayabilmek için aşağıdaki videoyu izleyelim.
Videodan da anlaşıldığı üzere matematikte en önemli kilit noktalardan bir tanesi fibonacci sayılarıdır ve fibonacci sayıları matematiği diğer sanat dallarıyla ilişkilendirmektedir. ''Her notanın kendi oktavının aralığında 13 nota vardır. Bir skala 8 notadan oluşur, bunlar da 5. ve 3. notalar bir arada çalınan tüm notaların temelini oluşturur ve bunlar, temel nota olan skalanın 1. notasından 2 aralık uzaktadır. (Dikkat ederseniz bu rakamlar hep Fibonacci dizisinin içindedir.) Piyano ve Matematik Piyanonun tuşları da (C’den C’ye) Fibonacci sayılarına uymaktadır. Skala içinde sekizi beyaz, beşi siyah olan 13 tuş bulunmaktadır. Bunlar da 3 ve 2’li guruplara ayrılmıştır. Görüldüğü gibi skala üzerinde 1., 2., 3., 5.,8. ve 13. notalar ilk altı Fibonacci sayısı olan 1, 2, 3, 5, 8 ,13’ tür.'' (http://www.altinsehiradana.com/Makale/fibonacci-dizisi-ve-muzikte-altin-oran/333/ )
Aşağıdaki videoda da fibonacci sayılarıyla piyanonun ilişkisini görüyoruz.
Pi Sayısı
Gene hepimizin aşina olduğu ve matematikte önemli yere sahip olan bir sayı, pi sayısı... Onu da yaşamın belirli noktalarında görebiliyoruz. Pi sayısının, 'çemberin çevresinin çapına oranı' gibi basit bir tanımı olsa da hiç de küçümsenecek kadar basit bir sayı değil.İçindeki gizem insanı ürküten cinsten. Ne kadar anlatmaya çalışsam da pi sayısının garipliğini ve mükemmelliğini sizlere ifade edemem. Geçen yıl izlediğim ve aklıma düştükçe defalarca izlediğim ve herkese izlettiğim bir video var sizleri onunla baş başa bırakıyorum.
Videoda da bahsettiği gibi matematiğin müzikle alakası pi sayısıyla bir kez daha gözler önüne seriliyor. ''İsveçli besteci daniel cummerow pi sayısından yola çıkarak pi melodisini oluşturuyor. (http://www.academia.edu/11771827/M%C3%9CZ%C4%B0K_VE_MATEMAT%C4%B0K )Hayatımızın her yerinde olan ve ondalıklı kısmında bizlerden de izler taşıyan pi sayısının notalara dönüşmüş hali insanı heyecanlandırıyor doğrusu..
İşte sevgili okurlarım müzik ve matematiğin ilişkisini bir kez daha görmüş olduk. Aralarında derin bir bağ var ve bence bu matematiğin mükemmelliğinden kaynaklanıyor. Sayılar, sayılar arasındaki uyumdan ortaya çıkan fibonacci sayıları, altın oran, pi sayısı olmasaydı notalar bu kadar güzel yan yana getirilip müzik oluşturulabilir miydi bilemiyoruz. Ya bilerek ya da farkında olmadan matematikteki bu uyum müziğe yansıyor. İyiki de yansıyor bizlerde ruhumuzun gıdasını alabiliyoruz. O zaman matematik de ruhun gıdasıdır diyebilir miyiz?😉